Tags

,


Mentol Bulat

Sabtu, 04 April 2013 – NUBE pada hari ini mencipta sejarah baru kesatuan pekerja di Malaysia dalam abad ini setelah berjaya menganjurkan PIKET DAULAT 6413 menentang 3 bank GLC (Goverment Link Company) iaitu CIMB, Maybank dan Muamaalat setelah berlakunya penindasan dan kezaliman oleh pihak majikan bank ini terhadap pekerjanya bawahan perpendapatan rendah. Semua ahli yanh hadir turun berpiket beramai – ramai di dua lokasi iaitu Menara Maybank berhampiran Pudu Raya dan CIMB Jalan Tun Perak berdekatan Dataran Merdeka.

Namun, yang dikesali adalah laporan yang disiar dibeberapa media online menyebutkan kehadiran ahli – ahli NUBE adalah lingkungan 3000 orang sahaja bahkan kehadirannya dijangkakan melebihi 15,000 orang ahli yang hadir pada hari ini dalam sejarah kesatuan sekerja di Malaysia.

Satu angka yang besar tetapi diselindungi daripada orang awam merupakan dakwaan tidak wajar  sedangkan bilangnya adalah sememangnya begitu ramai. Jika dilihat hari ini di tempat piket laluan iaitu di Jalan Tun Perak menuju ke Menara Maybank penuh sesak dengan para pemiket berbaju merah yang hampir menutup laluan berkenaan. Maka tidak dinafikan pihak Polis Diraja Malaysia amat sibuk mengawal lalulintas hinggakan sukar bagi mereka mengawal lalulintas sedangkan para pemiket sedang merayakan pesta dijalan raya.

Sungguh indah kelihatan sepanjang Jalan Tun Perak menuju ke Menara Maybank belasan ribu ahli – ahli NUBE menunjukkan perjuangan mereka kepada pihak bank terbabit sebagai isyarat kebangkitan warga pekerja bank takkala parlimen Malaysia telahpun dibubarkan.

Laporan GGIT untuk Berita NUBE

Advertisements